Wat is Yoga

Satyananda Yoga

Yogabindu is een centrum waar les wordt gegeven volgens de traditie van de Satyananda Yoga, in India ook wel bekend als de Bihar School of Yoga. Deze school werd in 1963 aan de Ganges in Munger opgericht door Swami Satyananda. Hiermee vervulde hij de wens van zijn goeroe Swami Sivananda: ‘Bring yoga from shore to shore, from door to door’.

Satyananda trok zich in 1988 terug uit de school en vestigde zich in Rikhia, India. Hij overleed op 5 december 2009 en is overgegaan in Maha Samadhi. Na het vertrek van Satyananda uit Munger nam Swami Niranjanananda, kortweg Swami Niranjan, de leiding over de yogaschool op zich. Swami Niranjan is een yogi van geboorte en hij is de geestelijk leider van de traditie. Vanuit een diepe overtuiging brengt hij yoga naar de mensen in deze moderne wereld, en dat wereldwijd.
Na de enorme impact van Corona in de wereld heeft hij de ‘richting’ van yoga iets veranderd: “Bring yoga from door to door, from haert to heart”. Belangrijk daarbij zijn drie H’s: Harmony, Health, Happiness.

Satyananda Yoga is een stap-voor-stap-benadering die de hele persoon betreft, niet alleen het lichaam. Een stijl die je terugbrengt naar de kern van yoga: toegewijd en bewust handelen. Het is een volledig en veelomvattend (holistische) yogasysteem waarmee je je gezondheid en welzijn in eigen handen hebt. Het wordt ook wel de yoga van hoofd, hart en handen genoemd. De beoefening bestaat uit asana’s (oefeningen) en pranayama’s (ademoefeningen) en Yoga Nidra (yoga ontspanning), soms aangevuld met diverse meditatie oefeningen. De bewustwording neemt een hele centrale plaats in in deze traditie. Niets wordt dan ook overgeslagen of buitengesloten, geen enkel aspect van ons mens-zijn. Dit betekent dat iedereen ongeacht cultuur, ras of geaardheid, beginner of ervaren, de kans krijgt om te groeien naar wie hij of zij werkelijk is.

Tijdens speciale workshops komen bij Yogabindu andere aspecten van Satyananda Yoga aan bod, zoals de reinigingen, Karma Yoga en yoga als levenswijze. Daarnaast vinden regelmatig bijscholingen plaats voor yogadocenten volgens deze authentieke traditie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van/over Satyananda Yoga activiteiten in Nederland; kijk voor meer informatie en cursussen van de Bihar School of Yoga (India) op www.biharyoga.net